Nasze kulinarne dziedzictwo

/ Sierpień 7, 2018

niedzielę 12 sierpnia w godzinach 9.30 – 15.00 zapraszamy do Muzeum Etnograficznego w Zielonej Górze – Ochli („zagroda kamienna”) na XVIII edycję konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo-Smaki Regionów 2018.” Jest to otwarte wydarzenie z atrakcjami, na którym komisje konkursowe oceniać będą regionalny produkt żywnościowy oraz potrawę regionalną.

Głównym celem konkursu jest identyfikacja i promocja lubuskich produktów regionalnych, osadzonych głęboko w tradycji i od lat wytwarzanych tymi samymi metodami i według tych samych receptur. Ideą konkursu jest też zachęcanie Lubuszan do czerpania z zasobów lokalnego i rodzinnego dziedzictwa.

Program:

09:30 – Występ kapeli „Bajer”

10:00 – Uroczyste rozpoczęcie finału konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów”

10:30 Występ kapeli „Bajer”

11:00 – Pokaz kulinarny „Kuchnia lubuska – śliwki, jabłka, borówki: w knedlach”                             

12:00 – Konkursy z udziałem publiczności:  obieranie jabłka na najdłuższą skórkę, pestkowanie śliwek na czas, rozpoznawanie przypraw, nawlekanie makaronu na nitkę, nalewanie soku do butelki łyżką

12.30 – Występ muzyczny – ART.MARIO.MUSIC                             

14.00 – Występ muzyczny  – ART.MARIO.MUSIC

14.30  – Uroczyste ogłoszenie wyników oraz wręczanie nagród dla laureatów Konkursu Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów

15.00 – Zakończenie imprezy.

Ponadto degustacje grochówki, knedli i bigosu, ognisko z kiełbaskami oraz Twój Zielony Targ.

 

Wstęp wolny

Organizatorzy: Muzeum Etnograficzne w Zielonej Górze – Ochli, Urząd Marszałkowski Województwa Lubuskiego, Polska Izba Produktu Regionalnego i Lokalnego