Dobre, smaczne, bo lubuskie

/ Lipiec 8, 2018

15 lipca w godz. 11.00 – 17.00  zapraszamy na plenerowe  wydarzenie „Dobre, smaczne, bo lubuskie” na którym prezentowany będzie kulinarny pejzaż regionu lubuskiego. Wydarzenie połączone jest z uroczystym otwarciem festiwalu „Oblicza tradycji”. Wystąpią zespoły z Indonezji, Macedonii, Serbii, Bułgarii oraz gospodarz festiwalu: Lubuski Zespół Pieśni i Tańca i zespół Hulajniki z Beskidu Żywieckiego. Tradycyjnie już nie zabraknie konkursu solistów “Śpiewacy w Ochli.” W tym roku tematem przewodnim lubuskich smaków będzie kultura Polesia na dzisiejszej Białorusi skąd po wojnie przybyło w lubuskie wiele rodzin.

Program

Scena – GODZINA I OPIS DZIAŁAŃ
Godz. 10.50 – Występ sygnalistów
Godz. 11.00ROZPOCZĘCIE – Przywitanie gości, widzów.

Konferansjerzy :

– Małgorzata Wower,  Jerzy Skrzypczak

Godz. 11.10 – 11.25 – Lekcja folkloru Polski – Lubuski ZPiT
11.25 – Prezentacja warsztatów
Godz. 11.30 – 11.50– Lekcja folkloru Macedonii
11.50 – konkurs z udziałem publiczności
Godz. 11.55 – 12.15 – Lekcja folkloru Indonezji
12.15 – prezentacja wystawców
Godz. 12.20 – 12.40 – Lekcja folkloru Serbia
12.40 – konkurs z udziałem publiczności
Godz. 12.45 – 13.05 – Lekcja folkloru Bułgarii
Godz. 13.00 /Chata z Królowa/ „O folklorze Białorusi” – wykład i mini warsztat śpiewu białym głosem. Prowadzenie Katsiaryna Kardash, folklorysta, członek zespołu GUDA.
13.05 – konkurs z udziałem publiczności
Godz. 13.10 – 13.30 – Lekcja folkloru Polski – Hulajniki
Godz. 13.30 – rozpoczęcie konkursu „Śpiewacy w Ochli”
ok. godz. 14.45 – przerwa (narada komisji).
14.45 – 15.15 – Konkurs rzutu podkową – Prowadzi Michał Kiszowara
15.15 – 15.30 – występ zespołu „Mycielinianki”
Ok. 15.30 – ogłoszenie wyników konkursu „Śpiewacy w Ochli” – Gerard Nowak przewodniczący komisji
15.35 – występ zespołu „Kryniczeńka”
15.55 – konkursy z udziałem publiczności
16.20 – konkursy z udziałem publiczności
17.00 – zakończenie

 

DZIAŁANIA W TERENIE:

 Degustacje potraw przygotowanych i przywiezionych  przez zespoły:

 10.30 – 14.30 – Polska Lubuski Zespół Pieśni i Tańca

11.15 – Serbia

11.30 – Indonezja

12.00 – Bułgaria

12.30 – Polska „Hulajniki”

13.00 – Macedonia

– inne

14.00 – degustacja ziemniaków z parnika

11,00- 17,00 –  racuchów

11,00 – 17,00 – herbatek ziołowych

11,00 – 16,00 – pokazy kulinarne poleskie

11,00 – 17.00 – kuchni myśliwskiej

Warsztaty i pokazy:

 11.00 – 17.00 – lepienia pierogów,  Grażyna Dereń

13.00 i 16.00  – wyrób masła, – Urszula Sudakiewicz

11.00 – 17.00 – ozdabiania pierników,- Dorota Krzywda

11.00 – 17.00 –  mielenia mąki – Marta Pohrebny

12.00, 13,00, 14,00, 15,00 –  pieczenia chleba,

11,00 – 17,00 –  warsztaty rogalikowe – Alicja Bielewicz

Wstęp 8zł/os. dzieci do 7 lat bezpłatnie

Dofinansowano ze środków Ministerstwa Kultury i Dziedzictwa Narodowego


Relacja filmowa

Relacja fotograficzna